ABAP eğitim serisinin ikinci bölümünde temel konuları ele almaya devam ediyoruz. Bu bölümde tip dönüşümlerinden (conversion operatörü), karşılaştırma ifadelerinden (if-else, switch-case), form-perform ifadesinden bahsettim.
Bu eğitim serisi benim ABAP dünyasına veda görevimdir. Veda etmeden önce insanlara faydalı olması adına 5 bölümlük bir seri kaydetmiştim ancak daha yeni yayınlayabiliyorum. Bu eğitim serisi 2020 yılında kaydedilmiş ve 2024 yılında düzenlenerek yayınlanmıştır. Erteleme konusunda ne kadar uzman olduğumdan bahsetmeme gerek yok sanırım. Artık ABAP kullanmıyorum dolayısıyla sorulacak sorulara cevap veremeyebilirim. 2021’den beri SAP Commerce (Hybris) danışmanı olarak çalışıyorum. Şimdilik tek hedefim bu serinin tüm bölümlerini kurgulamak ve başka alanlarda videolar yayınlamak.
İkinci videoda Adobe Premiere Pro bilgim biraz daha artmış olsa da yine bir ton hata yaptım. Öncelikle en temel ve en büyük hatam fps ayarını çok farketmiş olmam. Videodaki tüm efektler kare kare ilerliyordu ve bunu çözmek için çok uğraştım ve en sonunda fps değerinin 5 (beş) olarak ayarlandığını gördüm. Bunu 23,976’ya çekince her şey düzeldi. Neden böyle küsüratlı bir sayı seçmemin sebebi tabi ki de uzmanlığımı göstermektir. 24 ile 23,976 arasındaki farkı anlayamazsınız…
Videoları çektiğimiz günleri hatırladım, kariyerimi değiştirmeye karar vermişim. Artık ABAP’ı bırakma konusunda kendimden eminim. Nereye geçeceğim konusunda net bir kararım yoktu ya Java ya da Python kullanacağım bir işe geçmeyi düşünüyor ve kendimi bu diller üzerine geliştiriyordum. Belli bir seviyeye gelen maaşı ve kariyeri bırakmak elbette oldukça zor bir karardı. Ama bugünden baktığımda iyi ki bu kararı vermişim diyorum, bambaşka bir dünyanın kapılarını açmış oldum. Tabi ki hiçbir iş mükemmel değil ve hiçbir iş size cenneti vadetmiyor (zengin bir baba ve hesabınızdaki milyon dolarlar ile yapacağınız küçük haylaz girişimler hariç). Yine de bu dönüşümden dolayı mutluyum.
Video çekme amacım da bu kariyer dönüşümü sırasında işsiz kalacağım günlerde ek gelir elde etme fikriydi. Asıl hedefım videoları Udemy üzerinden satmaktı. Bu nedenle en ufak konuları bile uzata uzata anlatmışım. Tüm videolar bir saatten daha uzun ve ben bunları kese kese 30-35 dk uzunluğuna indiriyorum.
Bu eğitimin insanlara çok bir şey katacağını düşünmüyorum ancak en azından internet üzerimdeki görünürlüğüm artar. Evet bu yaklaşım bencilce biliyorum, sonuçta Nietzsche’nin de dediği gibi “İnsanın tüm eylemleri, kendi varlığını ve gücünü sürdürme çabasından kaynaklanır. İnsan, en temelde kendi çıkarlarını düşünerek hareket eder“. Umarım böyle bir sözü vardır, en azından ChatGPT böyle bir sözü olduğunu söylüyor. Yazıyı meşhur bir filozoftan alıntı yaparak havalı bir şekilde sonlandırmak istedim (nasıl havalı olunur eğitim serim çok yakında YouTube’ta). Siz de bu alıntıyı okuyup kahvenizden bir yudum aldıktan sonra uzaklara bakın ve bazı insanların ne kadar havalı cümleler kurabildiğini düşünün, en azından ben hep böyle yaparım.